Gép + Narancs

Foci-vb a hálón

Off-site

A labdarúgó-világbajnokság nemcsak a FIFA és a multinacionális média gigantikus biznisze, az informatikai ipar is alaposan rástartolt a várakozások szerint 37 milliárd tévénézőt vonzó eseményre.

Sajtótájékoztató a Francia Intézetben. Bágyadt zsurnaliszták, szolid késés, disztingvált svédasztal. Poudade nagykövet bejelenti, hogy a francia hatóságok külön információs központtal kedveskednek a labdarúgó-vb-ről tudósító tizenkétezernyi újságírónak. A France Service Presse 1998-nál gondosan összeállított dokumentumcsomagok, videó- és fotóanyagok szerezhetők be Franciaország gazdaságáról, társadalmáról, idegenforgalmáról, tudományos és kulturális életéről, valamint a francia hatóságok szerepéről a vb-n, készséges munkatársak segítenek a kapcsolatépítésben, interjúk, riportok összehozásában.

Szendvicselés közben a sajtóattasé biztosít, hogy a Service Presse webszervere (www.bonjour98.gouv.fr) már működik a France Telecomnál, de erről a környékbeli szerverek még nem tudnak. Ha az ember elképzeli a vb-n a 30ezer négyzetméteres Nemzetközi Médiaközpontban megbúvó France Service Presse 1998 irodát, meglehetősen valószínűnek látszik, hogy a szerény állami virtuális nemzetpropaganda lesre fut.

33 nap, 64 meccs,

32 válogatott, 10 város, 12 ezer önkéntes, ugyanannyi sajtómunkatárs, 2,5 millió néző, különleges biztonsági intézkedések, száznézőnként egy jegyszedő, stadiononként 50-100 orvos, mentős és elsősegélynyújtó, precíziós logisztika, 2,5 milliárd frankos büdzsé, jól lerendezett tévéjogok, 12 hivatalos szponzor és 32 beszállító, logó (labdafelkelte), kabalaállat (Footix, a kakas), szlogen ("A játszó világ szépsége"), emlékbélyeg és -érem, saját rádióállomás, show-k, bulik és kultúrprogramok ömlesztve, lehengerlő propaganda és robusztus marketing. Ötkilós kupa. A vb-közvetítéseket kétszer annyian fogják nézni, mint ahányan az olimpiát nézték.

A hivatalos beszállítók között (a Danone szállítja a kefirt, a Nestlé a müzlit) az informatikát összedobó négy cég beleadott apait-anyait. A France Telecom (www.francetelecom.fr) adja a drótot, a Hewlett-Packard (www.hp.com) az összes szóba jöhető hardvert a személyi számítógépektől a szervereken át a doppinglabor analitikai műszereiig, a szoftverek a Sybase (www.sybase.com, www.sybase.hu) termékei, a rendszereket a texasi EDS (www.eds.com) ácsolta.

Az egyik rendszer a 2,5 millió "hamisításbiztos" jegy terítését szervezi, egy másik a résztvevők és a 12ezer szervező mozgatását. A térképeket, az útvonalterveket, a helyszínrajzokat (egészen a részletes ülésbeosztásokig) külön hálózatba szervezett CAD-rendszer készíti és juttatja el minden érintettnek. A csapatokról, a játékosokról, a bírókról, a mérkőzésekről, a programokról, eseményekről és minden másról az időjárástól a pletykákig folyamatosan frissített adatbázis szolgálja ki az újságírókat és a közönséget tájékoztató rendszereket.

A sajtóközpontokban és a médiaközpontban a sajtósok több száz munkaállomásról támadhatják meg az Info France ´98 nevű multimédia információs rendszert. Ezen megtalálhatók a legfrissebb eredmények, a hivatalos FIFA-statisztikák, a fordulók menetrendje és a tabellák, az összes eddigi világbajnokság adatai és a mostani vb-selejtezői, aztán információk a csapatokról és a játékosokról, a mérkőzéseknek helyet adó városokról (közlekedés, szállás, étkezés, szórakozás stb.), továbbá a FIFA és a francia szervezőbizottság sajtóközleményei meg a sajtókonferenciák anyagai, interjúk, egyebek. Mindezt franciául, angolul és spanyolul

A népeknek meg ott van

a hálózat

Az esemény Frankhonban lévén, az átlagfrancia hívhatja a 3615-ös számot a Minitelen, de hálózaton azért az Internetet kell érteni. A Coupe du Mond hivatalos webszervere (www.france98.com) május óta dörög. A Hírek rovatban ott van az összes hivatalos közlemény, a Hírlevél minden száma meg egy 63 oldalas sajtóanyag. A következő rovatokban a részletes programok, minden hasznos és haszontalan tudnivaló a csapatokról, sőt még a bírókról is, továbbá hangos idézetek Platini mestertől Passarella edzőig, aztán videóklipek a gálameccsről Footix bevonulásától Ronaldo második góljáig.

Van részletes ismertetés a jegyvásárlási lehetőségekről, utazásról, szállásról. Külön oldalak mutatják be a tíz várost, ahol a mérkőzések lesznek, és alaposan megismerkedhetünk a stadionokkal is. Historikus hajlamúaknak ott a Történelem rovat, a játékos kedvűeknek meg a Játéktér, ahol tesztelhetjük futballtudásunkat, és szavazhatunk minden idők legjobb vb-játékosára és -csapatára. Aztán ha végigrágtuk magunkat a FIFA komplett szabálykönyvén, megpihentethetjük fáradt szemünket az innen letölthető ízléses képernyőkímélőkön (Win3.x, Win95 és Mac verzióban). A Vendéglátók rovat a FIFA-é, a Francia Labdarúgó Szövetségé, a szervező bizottságé meg a szponzoroké, beszállítóké. Nem nagy élvezet.

Az egész

egy fokkal csicsásabb

a kelleténél, meg egy kicsit akadozós, komótos, de ennek lehet, hogy (hazai) hálózati okai vannak. Összességében élvezetes és meglehetősen informatív. Eligazodni is el lehet rajta, főleg ha az ember a site map felől támad. Akinek ennyi jó kevés, felkeresheti a Sybase és a Hewlett-Packard jól táplált WorldCup98 webjeit is, bár ezek tele vannak öntömjénnel és termékismertetőkkel. Aztán ott vannak a www.fifa.com meg a focirajongók oldalai, rogyásig.

- don B -

Copyright © MaNcs, 2003
Minden jog fenntartva.

 

 


Copyright © Magyar Narancs 1995-2002.
Elektronikus terjesztés: Index.hu Rt.