Párt.hu
Magyar pártok az interneten
[médiamix] 17. sz. 2003. november

 
Magyar pártwebeket böngészni maga a dögunalom. Egyik olyan, mint a másik: elcsépelt, szögletes-zsúfolt hírportálfazonba csomagolt óvilági üzemi alapszervezeti faliújság. Pártéletrovat-fíling, túltengő szövegközpontúság, brosúra-izzadtságszag és karót nyelt párthatározat-emelkedettség lépten-nyomon. Szűk lukú politikai rostán átszitált, inkább szemlézett, mint saját gyártású hírek, cikkek, publicisztikák, mindjárt a nyitólap centrumában. A körítés: pártdokumentumok, párthatározatok, alapszabályok, közlemények, felhívások, küldöttgyűlési beszámolók, eseménynaptárak és beszédek, beszédek, beszédek.

A kommunikációs guruk és spin doctorok mára megtanulták, hogyan kell rátehénkedni a sajtóra és főleg az elektronikus tömegmédiára, de az internettel még bénázni látszanak. Elfuserált, nem egyszer határozottan amatőr „képgalériák” képviselik a multimedialitást, belterjes ésvagy pangó fórumok az interaktivitást; ami – az igénytelenséget, sivárságot leszámítva – nem volna különösebben felróható, miért ne korlátozhatná egy politikai párt egy szövegalapú információs szájtra az internetes megjelenését. Az olvasható – ne adj' isten! attraktív – képernyő-tipográfia, az áttekinthető struktúra és a használható navigáció azonban akkor sem ártana.

Nem mentség, de pártjaink webdizájnerei szemmel láthatóan nem saját ujjukból szopták az internetes pártfazont, a hazai pártportálok némelyike gyanúsan emlékeztet a nyugat-európai testvérpártokéra.

Szürke vörösök

Az mszp.hu egérszürke alaptónusában, a munkásmozgalom vörösébe öltöztetett, szegfűs fejlécében, dobozos szerkezetében, létra- és szalagmenüiben a Brit Munkáspárt webje köszön vissza, meg a német szocdemeké. És ugyanilyen az olasz, az osztrák vagy a finn szocialisták portálja is. De nem marad ki a webarculat-internacionáléból a „Történelmi” Szociáldemokrata Párt sem, bár az ő fazonjuk ráadásul riasztóan komor is.

(A Fiatal Baloldal–Ifjú Szocialisták ásatag html-megoldásokkal és netkőkori amatőrségekkel – nevükre rácáfolva – még öregítettek is a szokásos vörös-szürke szocialista arculaton. A szegényes vörös menü, egy-egy frame-be ömlesztett, kilométeres szöveghalom, néhány közwebszerverre lapátolt műkedvelő képkollekció, és kész.)

Az mszp.hu hírportáljellegét saját szerkesztőség látszik biztosítani, bár azt még nem sikerült eldönteniük, hogy MSZP Internet szerkesztőség, MSZP internet szerkesztőség vagy MSZP Internetszerkesztőség a nevük. A prímet éppen „A tények győzelme a hamis vádak felett” viszi, vagyis a pártsajtó beszámol a párt sikeres propagandakampányáról tartott sikeres sajtóbeszámolóról („80 százalékban pozitív reakciók voltak”, „körülbelül 150 ember jelezte belépési szándékát az MSZP-be”).

A szájton a tájékozódást zavaros navigációs rendszer „segíti”; van szalagmenü, van létramenü, van legördülő menü, és néhány bannerlink is. Van lapcsalád, annak vannak hírei és archívuma, de nem világos, hogy a megyei klónszájtok alkotják-e a lapcsaládot, vagy valami más. Van alszájtja a parlamenti frakciónak, a párttestületeknek, a tagozatoknak, a platformoknak, a baloldali önkormányzatoknak – az MSZP gyűjtőpárt.

A PÁRT menüpont mögött a dokumentumok (Hitvallás, Alapszabály, programok) linksora észrevétlenül folytatódik némely alszájtok (testületek, platformok stb.) linkjeiben, hogy a kampányarchívumban érjen végett – a jól szervezett navigáció nagyobb csodájára (különösen, hogy az „archívum” a dokumentumok html-ezetlen, windows-directorys ömledéke).

Dscf4778.jpg

Van aztán E-MAIL (egy mailto link) és E-TAGSÁG (kis interaktivitás!), MSZP NAPTÁR (sic.), FÓRUM, PORTRÉTÁR és LINKAJÁNLÓ. A Portrétárban összevissza tizenöt szocialista személyiség „személyi lapját” találjuk, Kovács László pártelnöktől „Hiller István Dr. PhD.”-ig. A politikusok magánwebjeinek hasznáról lehet vitatkozni, de az biztos, hogy egy pártelnök többet érhetne egy egyetlen interjúból, egy életrajzból és egy „képtár”-ból álló „portré”-nál – már ha a párt kommunikációs stratégáinak volna sejtelmük a pártkorifeusok pr-jának és marketingjének internetes aspektusairól. Még szerencse, hogy a Kovács-webet eldugták a www.mszp.hu/­portretar.php?id=­74&sort=1&next=­1064770963&portre=­1&elso=­&szkeres=­&tkeres= link mögé...

A Kovács-portré „Képgalériájánál” érdemes megállnunk egy pillanatra, mert iskolapéldája annak, hogy mit nem szabad egy komolyan veendőnek szánt weben csinálni. Nehéz elgondolni, hogyan elégedhet meg egy webszerkesztő azzal, hogy behány egy rakás kongresszusi amatőrképet egy „vak”, navigációs eszközök nélküli, strukturálatlan oldalra – úgy ahogy a digitális fényképezőgép letöltőszoftvere generálta a minimálweblapot. Képaláírások nincsenek, semmi információ: hol, mikor, kikkel; metaadatok, adatbázisba szervezés-szervezhetőség semmi, az végképp fel sem merül, hogy valahogy szolgálni lehetne az internetes visszakereshetőséget. A vezető kormánypárt elnökének weblapján a Dscf4778.jpg „képaláírás” enyhén szólva közröhej.

Hasonló „professzionalizmusra” vall, hogy az mszp.hu „linkajánlójának” Baloldali pártok és szervezetek rovatába sikerült hat külföldi testvérpárt webjét begyűjteni. Igaz, köztük van a Brit és az Ír Munkáspárt mellett a Kanadai Liberális Párt és a Török Köztársasági Néppárt is. De a kontinens szociáldemokrata pártjai közül csak a csehet és a litvánt találjuk itt – a német, az osztrák, a francia, az olasz stb. szocik igazán szót (linket) se érdemelnek.

Sötét kékek

A fidesz.hu előképei között ott lehetett a német kereszténydemokraták webje, pedig jobb lett volna, ha inkább a keresztényszocialisták könnyedebb-világosabb vagy a brit konzervatívok már-már vidám, tömör, grafikus layoutját választják (a jobboldali pártwebek világa korántsem olyan egységes, mint a szocialistáké).

A Fidesz hajdani fiatalos narancssárgájából alig maradt néhány címfeliratra, díszgombra elég. A fejléc sötétkék, monokróm választásiplakát-fotó (mosolygó család, papa, mama, három gyerek – szobák-kerekek nélkül), az oldal hangulatát a szövegdobozok aláárnyékolt keretének szürkéje és a hosszú oldalakon végighömpölygő széles bal hasáb feketéje határozza meg. Az egész portált valami komor emelkedettség lengi be.

Alapjában véve a fidesz.hu is hírportálként viselkedik: a menü első pontja, a Hírvilág, szabályos hírlapi rovatstruktúrába nyílik. A híreket, cikkeket részben fidesz.hu aláírással jegyzik, részben más internetes orgánumokból emelik át – bevett pártwebszerkesztői szokás szerint engedélykérés nélkül (és persze a címlapon az sem derül ki, hogy a publikációk jelentős része nem saját anyag). A sajtóműfaji tisztaságra sem ügyelnek feltétlenül: a nyitólap Hírek c. dobozában különböző rovatok különféle műfajú anyagainak ajánlóit találjuk (cikkünk írásakor éppen egy „Geller László feljelentésügyi államtitkár” működését taglaló elemzés a vezető).

A fidesz.hu navigációs rendszere egy fokkal tisztább, mint az mszp.hu-é, de azért itt is keverednek a menütípusok. Viszont az aloldalakon, a fejléc alatt hasznos, a pozíciónkat jelző linksor segíti az eligazodást. Az egyes oldalak túl hosszúak, az például, hogy a szájt keresője képes egyben kiönteni akár több száz találatot is, hiba.

A bőséges saját és átvett hír- és publicisztikatermést a Fidesz-hírlevél számai és a Fidesz PRESSzó anyagai duzzasztják tovább, de megtalálhatjuk a szokásos pártdokumentumokat, háttéranyagokat is, és hát beszédeket, minden mennyiségben. És Látnivaló címen az obligát fotógyűjteményeket – természetesen képaláírások, érdemi információk, metaadatok nélkül. Nem marad el a fórum és a linkgyűjtemény sem (konzervatív neve: Kapcsolódási pontok) – a Fidesz hatszor annyit testvérpártlinket tud felmutatni, mint az MSZP.

Polgári körözött

A két nagy párt társ- és szatellitszervezetei változatos internettermékeket produkálnak, kritikai számbavételük emberpróbáló feladat volna; ezért csak a Fidesz körül kibontakozó polgári köri mozgalom civil buzgalommal készült weboldalaira vetünk néhány futó pillantás. A mozgalmat koordináló Demokrácia Központnak csak emailcímét találtuk, webjét nem. A polgari-kor.hu az Internet Polgári Kör lapját rejti; a nem túl profi kezekre valló halaványszürke honlapon a tartalom zömmel – a pártwebekéhez hasonlóan – más forrásokból kompilált sajtóanyagokból, publicisztikákból és – természetesen – Orbán-beszédekből áll.

A mozgalom központi szájtjának a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör honlapja, a hajramagyarorszag.hu tekinthető. Miheztartás végett közli is: „Az Orbán Viktor vezette Hajrá[,] Magyarország! mozgalom hivatalos internetes hírforrásai a www.hajramagyarorszag.hu honlap, valamint a Demokrácia Központ hírlevelei. A többi internetes forrás – beleértve a nevükben polgári kör, polgári mozgalom kifejezésekkel élőket is – információiért nem vállalunk felelősséget.” A szakértő tervezői kezekre valló szájtot a civil mozgalmiság és mégis-hivatalosság mellett emelkedett népnevelői hangulat jellemzi. Az Orbán-beszédek mellett.

A népnevelői szándék jobbára a nemzeti, történelmi és népi hagyományokra terjed ki, a modern informatikai kultúrára nem annyira, így aztán a polgári körök – többnyire közwebszervereken üzemeltett – honlapjain megtalálhatjuk a korai html-tanfolyamok buzgó nebulóinak szinte minden jellegzetes esetlenségét. A példa kedvéért néhány URL: csodaszarvas.freeweb.hu, egyszebbjovoert.hu, lelkiismeretcsoport.inforum.hu, hogyisvan.hu.

Kicsi a párt, de erőtlen

Levezetésül egy-két szó a kispárt-webekről. Az szdsz.hu „nem vet túl jó fényt arra a pártra, amelyik – már csak szavazóbázisa összetételének okán is – nagy súlyt fektet az internetes kommunikációra” – írtuk a választási kampány előtt ([médiamix] II. évf. 3. sz., 2002. március). Az SZDSZ webje cikkünk írásakor éppen elérhetetlen volt. Amennyire a Google cache-éből előhalászott nyitólapról megállapítható, a helyzet inkább romlott, mint javult.

A www.mdf.hu-ról azt mondhatnánk, ízléses unalom jellemzi, ha nem lenne az a rengeteg animált gif meg a zötyögősen gördülő hírdoboz. De vannak. A centrum-part.hu „napsütötte”, homokszínű szárazsága igyekvő helyben maradást sugall. A www.miep.hu ugyanaz a szürke-zöld sivárság, mint másfél évvel ezelőtt, az fkgp.hu viszont kék-fehér ujjongással köszönti a „kedves látogatót” a „megújuló” honlapon – láthatólag meglehetősen feleslegesen. Az egyetlen zenélő pártweben (Vangelis mint mozgalmi induló!), a munkaspart.hu-n viszont lefagyott a böngésző...

Szükségképpen felületes és esetleges áttekintésünket azzal a személyes megjegyzéssel zárnám, hogy párt- és mozgalmi webeket recenzálni sárdagasztáshoz hasonló, idegőrlő feladat. Azoknak, akik mégis szeretnének elmerülni az egyhangúságnak és az elfogultságnak ebben az álmos tengerében, ajánljuk a politika.lap.hu ás a part.lap.hu startlapokat.

Zsadon Béla